<Informatica studeren in Nijmegen

Bernard van Gastel

naam: Bernard van Gastel
geboortejaar: 1983
leeftijd: 24
studierichting: Informatica
startjaar studie aan de RU: 2001
studiejaar: 7
interview: 27 november 2007

[Bernard]

Wat heb je voor de studie gedaan? Je komt direct van de middelbare school hier? Ja. Ik heb eerst zes jaar VWO gedaan.

Atheneum? Het begon met gymnasium. Maar ik ben dyslectisch, en na twee jaar bleek dat het gymnasium niet lukte, met al de talen. En toen ben ik naar het atheneum gegaan. Dat beviel goed, wat minder talen en wat meer bèta. Ik heb natuur en techniek gedaan. Met bijvakken biologie, dus ik deed meteen ook natuur en gezondheid, informatica, dat was al echt programmeren en databases, niet computer-bedienen, dat werd gegeven door een oud-student hier in Nijmegen, en ik had nog management/organisatie en (denkt na) ik heb nog een tijdje economie gevolgd erbij, maar dat vond ik te saai.

En dat was in Nijmegen? In Arnhem. Ik kom uit Arnhem. Ergens in het tweede jaar ben ik op kamers gegaan, onderhuur, en toen heb ik nog een tijdje terug bij mijn ouders gemoeten, en toen kon ik pas een permanente kamer vinden.

Dat was ook in Arnhem? Dat was wel in Nijmegen. Ik heb meer dan vijfentwintig kijkavonden afgelopen.

En hoe woon je nu? Studentenhuis? Studentenhuis, met zes anderen. Kamer van zestien vierkante meter. Ja, best luxe. Warm water op de kamer, heel relaxed, een bad zit er ook in de badkamer. Alles zit op mijn verdieping, dus dat is heel relaxed, dus wasmachine, droger, keuken, douche, toilet, dus die zitten allemaal heel dichtbij, dus da's relaxed.

Hoe lang woon je er al? Sinds mei 2004, als ik het goed zeg.

Bevalt goed? Ja, bevalt goed. Het huis wordt steeds gezelliger ook, steeds gezelliger mensen. Eerst was het een beetje "iedereen voor zich". En nu is er veel meer een huissfeer, en we hebben nu aanstaande donderdag het eerste huis-etentje, met z'n allen.

Nu pas! Als je er al zolang woont... Ja maar d'r zaten allemaal ongezellige mensen! (lacht) Nee, nu is het dus wel leuk. En nu hebben we voor het eerst dus een leuk etentje, iedereen maakt een gerechtje en dan gaan we lekker met z'n allen eten en daarna uit. Voor het eerst. Wel leuk.

Ga je nog vaak naar huis? Ongeveer één keer in de twee weken of zo, ga ik even snel naar huis. Ik blijf niet een heel weekend, maar ja, Arnhem is zo dichtbij, veertien minuten met de trein, dus lekker makkelijk.

Nog broertjes of zusjes? Eén volle zus, in Utrecht, die studeert er psychologie. Twee jaar jonger, en die is al wat verder dan ik, die heeft haar bachelor al en die heeft over een half jaar haar master.

Je hebt je bachelor nog niet? Ik heb m'n bachelor nog niet (lacht) Nou, en twee halfbroers en twee halfzussen die allemaal véél ouder zijn en zelf kinderen hebben. Dus ik ben al tweeëneenhalf keer oom met halfbroers en halfzussen.

En je zus die woont in Utrecht? Met twee vriendinnen woont ze in een huis dat ze heeft gehuurd. Daar heeft ze een beetje zitten verbouwen, dat is heel leuk geworden.

Waarom Nijmegen, waarom informatica, waarom universiteit? Dat zijn drie vragen die hier staan. Waarvoor informatica? Ik zat heel erg te twijfelen tussen natuurkunde en informatica. Dat vond ik op de middelbare school de leukste vakken. Ik was altijd al veel met programmeren bezig, met computers. Natuurkunde vond ik gewoon een leuk vak. Dus ik heb heel erg zitten twijfelen. Uiteindelijk dacht ik van, ja, informatica is zo erg mijn hobby, het is leuk als ik daar ook mijn werk van kan maken. Dus heb ik uiteindelijk voor informatica gekozen. Toen heb ik heel erg getwijfeld tussen Enschedé en Nijmegen. En een open dag hier gaf de doorslag. Dat was heel erg persoonlijk, heel erg kleinschalig. Je kon gewoon de docenten bij voornaam aanspreken, en dat was een heel direct contact. Erg persoonlijke begeleiding. Dus dat sprak me heel erg aan, dat het wat kleinschaliger was.

Waarom de universiteit? Dat weet ik eigenlijk niet (lacht) Dat is al zó lang geleden. Ik vond toch leuk om een beetje met de cutting edge bezig te zijn, met nieuwe ontwikkelingen. Ik moest even goed nadenken, dat was diep weggestopt.

Is de studie wat je ervan verwachtte? Nee, veel beter. Ik had veel minder theorie verwacht. Er was veel meer theorie, en het was heel leuk om te zien hoe die theorie erachter is en wat je daar allemaal mee kunt. Dus dat bevalt me goed. Ik ben praktisch veel sterker, maar theoretisch vind ik interessanter.

Hoeveel tijd kost de studie je? In de week? Het zou meer moeten zijn (lacht) Ik doe er heel veel dingen naast. Daar ben ik nu bijna allemaal mee gestopt. En nu is het een beetje lastig om weer goed de studie helemaal volledig op te pakken, omdat ik het niet meer zo gewend ben. Het zal nu tegen een uurtje of dertig aanzitten. Maar dat moet wel wat omhoog, want ik wil wel binnen anderhalf jaar klaar zijn.

Je moet nog veel doen? Ik heb nu drieëneenhalf jaar aan vakken. En ik moet uiteindelijk vijf jaar vakken. Dus is moet nog anderhalf jaar. En ik heb nog maar anderhalf jaar geld. Want het houdt ook een keer op. Dus ik moet echt gewoon opschieten.

En drieëneenhalf jaar vakken in meer dan zes jaar, dat komt omdat je er veel naast gedaan hebt. Ja. Ik kwam hier echt als een nerdje binnen, en ik wist niet veel van het leven. Door mijn studie heb ik gezien dat er veel meer is dan alleen studeren, en je alleen op je vak richten. En toen ben ik in het bestuur van de studievereniging gegaan.

Dat is Thalia? Thalia, ja. Ik heb uiteindelijk drie jaar in het bestuur gestaan. Twee jaar penningmeester, één jaar voorzitter. En dan had je ook nog een leuke koepelvereniging hier op de bèta-faculteit, die de studenten-kantine's hier beheert. Waar je dan 's middags een biertje kunt pakken, of overdag wat snacks kunt halen. Tosti's, goedkoop, tegen studentenprijzen. Daar heb ik nog twee jaar in het bestuur gezeten. Ik heb nog een jaar de voorzitter van de bevoorradingscommissie gedaan. Ik heb de mentoren getraind tot goed mentorschap, vier jaar achter elkaar. Ik heb een jaar als bedrijfsleider bij een culturele studentenvereniging gewerkt. Ik heb een jaar als ober in een bruin café gewerkt, om wat met normale mensen in contact te komen, wat ook een ervaring was. Ik heb een half jaartje voor het ministerie van onderwijs een landelijk informatica-project uitgeprogrammeerd. Ik ben vier keer studentassistent geweest, dus al met al is dat...

... een hoop werk. ... een hoop werk. Oh, ik zit ook nog in het bestuur van de alumni-vereniging, Ninja. Nu ook al drie jaar.

Wat wil je na de studie gaan doen? Mij lijkt toch het onderzoek in heel erg leuk, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Want onderzoek doen is toch vrij lastig, je moet heel erg gefocussed zijn en als ik nu al een beetje moeite heb om volledig te studeren, dan is onderzoek doen misschien lastig, misschien te ver gegrepen. Maar het lijkt me in ieder geval interessant, dat je uiteindelijk ook kunt doceren aan studenten en onderzoek kan blijven doen. Dat lijkt me interessanter dan het bedrijfsleven. Ook werken aan het algemene grotere goed, de vooruitgang van de mensen, dat lijkt me heel erg leuk.

En stel dat het er niet van komt, dan wordt het toch het bedrijfsleven neem ik aan? Ja. Maar wel eentje in de research en development afdeling. Toch een beetje spelen met de nieuwe ontwikkelingen, dat vind ik heel interessant, heel leuk. Daarvoor ben ik ook informatica gaan doen op de universiteit.

En wat je zei, dat je naar de universiteit bent gegaan voor de cutting edge: is dat bewaarheid? Gebeuren er hier cutting edge dingen? Eh... ja. Maar niet heel zichtbaar voor de gemiddelde mens. Hier wordt gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen die pas over jaren bruikbaar zijn bij normale software. Niet in alle vakgebieden, bij sommige vakgebieden. En dat is toch leuk om te zien hoe dat gaat. Sommige vakgebieden zijn ook veel directer toe te passen. Je werkt aan ontwikkelingen die jaren lang gebruikt kunnen worden. Niet alleen even een nieuwe grafische interface of zo, die een paar jaartjes gebruikt wordt, of een programmaatje die een paar jaar gebruikt wordt, die je alleen maar op één platform kunt gebruiken. Je bent bezig met dingen die algemeen toepasbaar zijn voor alle computers, voor alle vakgebieden. Automatische detectie van borstkanker, of zoiets, dingen die véél breder toepasbaar zijn dan alleen voor één besturingssysteempje een soort programmaatje maken. Dat vind ik interessant, dat het zo breed toepasbaar is. Dat heel veel mensen er voordeel van kunnen hebben. Oh, lastige vraag!

Hoe betaal je de studie? Ik heb er heel veel bijgewerkt ook. Studentassistentschappen leveren geld op, en als je bestuurswerk doet wordt je gecompenseerd in studievertraging, waardoor je dus ook wat langer kunt studeren. En omdat ik zoveel bestuursjaren heb gedaan kan ik meer dan een jaar langer studeren.

Heb je momenteel nog een baantje erbij? Nee, helemaal niet. Daar is voor gekozen want ik wil nu eindelijk eens de studie afronden. Ik wil niet mijn hele leven blijven oberen of zoiets. Ik wil wel graag er iets van maken.

Was er een vak wat je erg leuk vond? Complexiteitstheorie van Dick, een mastervak. Vond ik heel interessant. Hoe de complexiteit van algoritmen is, hoe alles werkt. Toen ik dat had afgerond dacht ik, ik wil meer de theorie-kant op. Wat ik ook een leuk vak vond is software security, waar je heel erg zit te kijken naar programmeerstijlen en wat voor beveiligingsfouten daaruit kunt voorkomen. Dat vond ik heel leuk om te zien.

Wie gaf dat? Erik Poll. Dat is vooral één leuk vakje, maar ik wil niet die richting op. Bij complexiteitstheorie dacht ik echt, dit lijkt me gaaf, die richting wil ik op.

Je moet je bachelorscriptie nog steeds doen? Ja. En ICT & samenleving 1, een filosofie-vakje van 3 ECTS, en de bachelorscriptie. Ik heb de bachelorscriptie al zo goed als af, bij Marco van Eekelen en Sjaak Smetsers, die heb ik eind januari af, en dan ga ik er daarna nog mee door, met hetzelfde onderwerp. Ze hadden gezegd dat ik er een artikeltje van kon maken.

Waar gaat het over? Het gaat over de betrouwbaarheid van read-write lock. Die gebruik je bij multi-threaded programmeren als de computer meerdere dingen tegelijkertijd doet. En ik heb dan specifiek de implementatie van QT gemodelleerd en ge-model-checkt. QT wordt gebruikt in KDE, in Google Earth en Mathematica. En ik heb er een fout in gevonden. Dus ik kan gegarandeerd zeggen dat als je bepaalde handelingen achter elkaar doet, dat hij crasht.

En QT is een... ... open source library. Je spreekt het uit als "cutie". Het wordt door Trolltech gemaakt, dat is een Noors bedrijf. Die heb ik ook gemailed van die fout, maar die wilden er niks vanaf weten. Na tien mailtjes, er toch van overtuigd dat ze misschien iets aan zouden moeten doen, maar...

Is het moeilijk te repareren? De complexiteit van het algoritme wordt hoger. Van orde 1 naar orde n, met n het aantal threads. Maar aangezien je toch nooit zo heel veel threads hebt is het eigenlijk niet zo'n issue. En ik heb de code verbeterd en het ook aan ze opgestuurd. Maar ze wilden het niet direct weten. Want geen enkele klant van hun had waarschijnlijk daarover een bug-report geschreven dus, nou ja, dan is het niet zo interessant.

En je wil je masterscriptie ook in deze hoek gaan schrijven? Dat weet ik nog niet helemaal zeker. Vooral betrouwbaarheid van software vind ik interessant, dus de link theorie met hoe het in de praktijk gaat, hoe je toch tot betrouwbare software kunt komen.

Welke model checker had je gebruikt? Uppal.

Wordt daar ook college over gegeven over die model checker heel specifiek? Nee. Niet dat ik weet. Dat heb ik gewoon zelf opgepikt. Dat is ook niet zo heel moeilijk, je kunt met het grafische interfaceje redelijk makkelijk alles in elkaar klikken. En de theorie achter die model checker die is behandeld in onder andere testtechnieken en T1. Ze zijn, ja, finite state automata, en hoe die samenwerken. Dat is allemaal door de jaren heen behandeld in colleges. Dus dat is makkelijk op te pikken.

Was er een vak waarvan je zegt, dat had van mij niet zo gehoeven? Testtechnieken. Dat was een verplicht vak voor het thema dat ik volg. Maar ik vond het oer- en oersaai. En de docent kon net niet helemaal goed Engels. Of in ieder geval, die had alleen maar hele vaste zinnetjes qua Engels, dus dat was heel saai om naar te luisteren. De opgaven waren heel veel van hetzelfde, waardoor je op een gegeven moment dacht van, nu ken ik het wel, gaap. En het was allemaal... ik vond het gewoon saai. Testen is vind ik ook niet leuk, heel veel mensen niet. En ik weet niet of je het ook interessant kunt maken. Het was niet zozeer een moeilijk vak, maar het was gewoon moeilijk omdat het zo saai was.

Is er iets wat je hier gedaan hebt waarvan je zegt van, daar ben ik trots op! Ik ben sowieso trots op de ontwikkeling als mens die ik heb doorlopen tijdens mijn studie. Ik zit veel beter in mijn vel, ik weet veel meer over mezelf, en ik kan zelf-reflectie toepassen. Daar ben ik ieder geval trots op. Dat ik zoveel bereikt heb al, vind ik. Op persoonlijk niveau, los van waar ik uiteindelijk qua werk beland, ik weet wat ik op persoonlijk niveau wil. In mijn studie ben ik trots op het robot-project wat ik het gedaan. Dat was eenmalig van TNO een robotwedstrijd. En Enschedé, Eindhoven en Nijmegen, die universiteiten deden er aan mee. En werktuigbouwkunde, electro-techniek en informatici zaten daar bij, in één project. En die hebben helemaal uit de grond een robot gebouwd. De werktuigbouwkundigen hebben de robot gebouwd, de electrotechnici hebben die helemaal van sensoren voorzien en de informatici die konden lekker programmeren en met die sensoren van alles doen. En je had vijf opdrachten die je moest doen. Over een hoger niveau rijden, met een bal iets doen, door een doolhof rijden, en twee variaties daarop. En daar moest je dus een robot voor maken.

Je wist van te voren wat de robot moest doen? Ja. Die vijf dingen waren van te voren bekend. We hadden dus met zijn allen vergaderd en alles gedaan en...

Hoeveel mensen deden er aan mee? Totaal was ons team met twaalf teamleden. Er deden tien, vijftien teams überhaupt aan mee. En een half jaar lang ben ik twee dagen in de week naar Eindhoven gegaan. De hele tijd zitten te overleggen en programmeren en testen. Dat was een hele leuke ervaring om die andere vakgebieden tegen te komen. Ook het verschil in inzicht. Electrotechnici krijgen ook een beetje programmeren, en die denken dan er wat vanaf te weten, terwijl ze in feite heel minimaal programmeren hebben gehad. En als je dan even door een doolhof een kortste pad moet vinden, dan hebben ze helemaal niet het idee hoe moeilijk dat kan zijn als je zo'n doolhof niet met meetfouten opbouwt. Want je hebt niet een mooi raster waar je dat doolhof in zet, je hebt allemaal meetfouten. Die robot draait niet precies negentig graden. Als je zegt "draai een kwartslag" dan draait hij, ja, wat is 't, honderd tot tachtig graden. En als je een paar keer draait dan heb je geen flauw idee meer waar je precies naartoe zit. Je zit met allemaal meetfouten op elkaar te werken en daar moet je toch nog iets goeds uit brouwen, nou dat is heel moeilijk. Dus die electrotechnici dachten een beetje dat ze de robot konden ontwerpen en dat ze aan de informatici konden zeggen wat ze moesten doen. Maar dat bleek in de praktijk helemaal niet zo te werken. Dat was in ieder geval heel leuk om te zien.

En hoeveelste zijn jullie geworden? Ja. Uiteindelijk (lacht) hadden de werktuigbouwkundigen of de electrotechnici een foutje gemaakt met de motor, want de motor was niet sterk genoeg om de robot voort te bewegen. Er was een fout met de h-bruggen, vraag me niet wat het zijn, maar dat is een soort aansturing van de motoren, verder weet ik het ook niet. Die hebben ze de nacht ervoor nog moeten vervangen. De nieuwe motoren die kwamen pas heel laat binnen, met allemaal vertraging. Die hebben ze erop gemonteerd. Toen tijdens het uittesten van de nieuwe krachtige motoren is hij van een hellinkje afgereden. Daarbij is de harde schijf gecrasht, al was hij er crash-bestendig ingehangen. Gelukkig hadden we een reserve-harde schijf, die hebben we erin geschroefd. Maar daarbij is één schroefje eruit getrild, en op het moederbord gevallen terwijl hij aanstond. En toen is het moederbord doorgebrand en daar hadden we geen reserve van.

Dus uiteindelijk niet meegedaan? Uiteindelijk hadden we gelukkig nog een mooie modulaire opbouw, met micro-controllers die de daadwerkelijke motoren aanstuurden en via de seriële poort met de computer praatten. Die micro-controllers hebben we zo goed mogelijk proberen om te programmeren zodat we toch nog een beetje konden meedoen. Maar met de webcam en wat we allemaal hadden gemaakt, dat werkte natuurlijk niet, want daar heb je echt een computer nodig voor de verwerking. Dus dat was zonde. Het was wel mooi, we hadden de software zo opgebouwd dat de wat simpeler software, zonder webcam, die kon je compilen voor of de computer zelf, de echte computer, of voor die microchips. Die waren heel mooi modulair opgezet. Dus dat kon je redelijk makkelijk omzetten.

En waar was de hele handel in geprogrammeerd? C? Allemaal C, eigenlijk. Direct met de webcam praten, direct met de seriële poort.

En welk OS draaiden jullie? Linux. Want, daar was de webcam ondersteuning het beste. Daar kon je heel makkelijk weer je plaatjes uitlezen, dat was allemaal geen probleem. Het was heel makkelijk om dat te doen uiteindelijk.

Heb je hobbies? Ja, fotograferen. Ik maak eigenlijk overal van mijn leven foto's, van wat ik doe. Van college natuurlijk niet of zo, maar van leuke dingen. Die plaats ik ook allemaal op mijn website, want je blijft een informatica-student natuurlijk. Dus ik heb een website met boven de veertigduizend foto's. Door de jaren heen zijn er bijna 1,4 miljoen grote foto's opgevraagd. Al mijn vrienden en ook mensen daarbuiten vragen die foto's op. Dus eigenlijk vallen mijn hobby's een beetje in tweeën uiteen, aan mijn foto-site werken en foto's maken.

Je gebruikt niet een bestaande foto-site maar je hebt je eigen site? Ik heb mijn eigen site gemaakt. In eerste instantie als leer-ding, om er wat bij te leren. Uiteindelijk vond ik die andere sites allemaal niet aan de eisen voldoen, qua snelheid of qua beheer, en qua hoeveel je erop mag zetten. Want ik heb nu al boven de 40 gig aan foto's, dat is ook niet makkelijk even ergens gratis on-line weg te stouwen. Ik kan wel gratis bij mijn server dus is het veel makkelijker om je eigen site te hebben. Ook qua snelheid, als ik van een populair feestje in Nijmegen foto's maak, bèta-feest dat georganiseerd wordt door onze studievereniging, dan maak ik pak 'm beet 800 foto's, samen met een paar andere mensen, en zodra ik ze online zet wordt er een mailtje rondgestuurd over de faculteit, en dan gaan dus 1500 man naar de foto-site dat ding bekijken. En als je dan iets in php hebt of iets dergelijks dan werkt dat niet. Dus ik heb een hele geoptimaliseerde versie, zodat het tenminste een beetje snel is. Ik heb natuurlijk niet de modernste servers...

Je hebt je eigen domeinnaam ook? Ja.

Wat is het? fotos.bitpowder.com. (Haalt een kaartje uit zijn tas.) Aan de andere kant is mijn visitekaartje.

Dat is handgeschreven? Ja, dat is mijn eigen handschrift.

Maar is het geprint of je hebt een heleboel kaartjes geschreven? Nee, ik heb heel veel kaartjes geschreven. Aan de andere kant is mijn visitekaartje.

En bitpowder is je eigen domein? Ja. Ik had een domeinnaam nodig, en ik zat bij mijn ouders en ik wou echt een domeinnaam, en ik kon geen leuke naam verzinnen, of ik had allemaal namen verzonnen die allemaal al bezet waren natuurlijk, en toen boven de computer van mijn moeder zag ik een potje "foot powder" staan. En toen dacht ik, nou, variatie, bit powder, hop.

Je sociale leven, heb je met andere studenten veel contact? Ja!

Heb je ook een sociaal leven buiten de universiteit om? Ik heb eigenlijk voornamelijk contact met studenten, want met die kom je makkelijker in contact. Geen eens zo heel veel met informatica-studenten, meer met andere studies. Er is meer dan alleen je vakgebied en er zijn zoveel leuke mensen. Ik heb vrienden bij psychologie, pedagogiek, natuurkunde, scheikunde, biologie, heel gevarieerd. Het is gewoon ook leuk om met andere denkbeelden of andere dingen kennis te maken. Ik heb dus een gezellig huis met de helft bèta en de helft andere studies. Dat is ook heel gezellig en het is leuk om met andere studies kennis te maken. Ook bij stappen in de stad kom je veel andere studies tegen.

En mijn standaard-eindvraag: wat voor computer heb je? (lacht) Een powermac G5, duo processor, twee gigaherz, tweeëeneenhalf gigabyte RAM, en tegenwoordig 640 gigabyte harde schijf, TV-kaart ingebouwd, 24 inch scherm van Acer, en een Philips 17 inch scherm ernaast voor mijn terminals.

En je hebt geen notebook? (een beetje verbaasd:) Nee, ik heb geen notebook. Ik heb liever een goeie computer op mijn kamer waar je lekker achter kan zitten, dan dat je een notebook hebt en je er dan niet helemaal goed lekker achter kan zitten. Er zijn goede computers op de faculteit, helaas met Windows, die werken ook prima. En dan hoef je niet de hele tijd te zeulen en dan heb je ook niet dat het gejat kan worden of zo, dan ben je veel flexibeler. Ik weet vaak niet hoe de dag eruit ziet, en dan is het heel erg klote als je een laptop hebt en die moet je dan ergens opbergen. Ik ga gewoon naar de studentenkantine's aan het eind van mijn studiedag en dan kijken wie je tegen komt en dan ga ik gewoon spontaan ergens eten, of spontaan film kijken of iets doen, en dan is het veel makkelijker om...

... om geen ballast bij je te hebben. Ja.

En deze machine draait ook bitpowder? Nee. Ik heb een andere server op freebsd draaien. Ik woon zelf niet op het SSN complex, de studentenhuisvesting is dat, en een vriend van me wel, en daar heb ik een server mogen zetten. Want die studentenhuisvesting die heeft glasvezel, dat is lekker snel natuurlijk. Ik heb maar een honderd kilobyte per seconde upload, en hij een paar Mb, en dat scheelt toch wel.

En je draait 10.5 thuis? Ja.

Sinds kort. Ja, sinds twee weken (lacht)