<Informatica studeren in Nijmegen>

Manon Loeffen

naam: Manon Loeffen
geboortejaar: 1985
leeftijd: 22
studierichting: schakelprogramma informatica voor HBO studenten
startjaar studie aan de RU: 2006
studiejaar: 2
interview: 27 november 2007

[Manon]

Wat heb je hiervoor gedaan? Je had HBO gedaan? Ja. In Arnhem, op de HAN. Ook richting informatica.

En daarvoor middelbare school. Ja, HAVO.

Waar kom je vandaan? Vierlingsbeek (lacht) Ik weet niet of je Boxmeer kent? Het ligt hier een half uurtje vandaan, richting Venlo.

En daar woon je nog steeds? Ja, ik woon nog steeds thuis.

Je hebt al die tijd geforenst. Ja.

En dan ga je met de trein via Boxmeer? Bij ons hebben we een station, dus ik kan gewoon met de trein. Ik stap bij ons in, en ik stap hier uit. Dat is ideaal.

Een goeie verbinding? Ja. Vijfentwintig minuutjes van deur tot deur.

En je hebt niet de behoefte om op jezelf te gaan leven? In het begin, toen ik hier begon met studeren wel. Toen heb ik wel gezocht naar een kamer. Maar toen uiteindelijk had ik een lijstje voor mezelf gemaakt wat het allemaal zou gaan kosten per maand, en als ik dan zie dat ik thuis eigenlijk helemaal niks hoef te doen, en de reistijd is zo kort, dan blijf ik lekker thuis wonen. En dan ga ik liever zelf wat huren of zo, als ik dadelijk aan het werk ben. Tenminste, de planning is dat ik niet zo heel lang hier ben, omdat het tweeëneenhalf jaar duurt. Als ik over anderhalf jaar aan het werk ben, dan ga ik liever wat voor mezelf doen dan.

Dus wanneer denk je klaar te zijn? Over anderhalf jaar.

Dus dat is het najaar van 2008, of de zomer van 2009? Ja. Volgens mij wel.

Waarom heb je voor informatica gekozen? Ik wist toen ik van de HAVO afkwam een heleboel dingen die ik niet wilde, en eigenlijk niet zo goed wat ik wel wilde. Dus ik ben een hele hoop open dagen afgegaan, en bij informatica blijven hangen. En ik vind het nog steeds hartstikke leuk.

Dus er was niet een duidelijke reden. Nee. Ik was bij een open dag, en ik vond het eigenlijk wel heel erg leuk. En toen had ik zoiets van, waarom niet als ik het gewoon leuk vind, en dan zien we daarna wel weer verder. Want ik heb ook nog geen idee wat ik wil gaan doen later.

En dat was een open dag van de HAN. Ja, dat was in Arnhem. Dat was een makkelijke verbinding.

Is de studie hier wat je ervan verwachtte? Ja, ik denk het wel een heel eind. Ik had wel verwacht dat het heel theoretisch zou worden, want dat is wel een groot verschil met het HBO. En het is een stuk moeilijker, je moet er wel echt voor werken om dingen te halen. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik denk, als ik het niet leuk had gevonden, of alleen zoiets had van, ik ga maar studeren omdat ik nog niet wil werken, dan had ik het niet gered hier. Dan moet ik er teveel moeite voor doen.

Dat had je al wat over gezegd: wat wil je na de studie gaan doen? Weet ik nog niet. In ieder geval gaan werken, maar ik weet nog niet wat, of waar.

Heb je wel een beeld van wat er is? Ja, wel ongeveer. Maar nog niet helemaal. Ik heb me er ook nog niet heel erg in verdiept hoor.

Voordat je met HBO begon had je nog niks met computers gedaan? Ja spelletjes, maar voor de rest niet echt.

En wat was de reden om het niet bij het HBO te laten? Buiten dat ik nog niet wilde werken, toen ik aan het HBO begon wist ik al dat ik sowieso universiteit erachteraan wilde doen.

Kun je dat uitleggen? Ik weet niet (lacht) Ik wilde persé nog universiteit doen, en verder studeren. Ik vind het hier ook wel leuk omdat je in de master ook bijvakken kan kiezen, en je het een beetje kunt combineren ook met andere dingen. Je hebt niet alleen maar computers, maar ook wat anders erom heen.

Je doet ook een bijvak? Rechten. Ja, dat is iets heel anders.

Wat houdt dat dan in? Ik had in eerste instantie verwacht dat het dom rechtsregeltjes leren was. Dan was het gewoon dingen in je hoofd stampen, en dan het tentamen maken. Maar ik moet zeggen dat het nog best wel tegenvalt. Want je hebt buiten gewoon rechtsregeltjes leren, die staan in je wettenboek en die mag je overal bijhouden, is het toch ook wel een beetje algemene ontwikkeling. Ik heb Europees recht gedaan, en dat ging vooral ook over hoe de Europese Unie in elkaar zit. En Nederlands recht heb ik nou afgerond. En ja, een beetje over de politiek in Nederland, en hoe dat allemaal zit met de regering, en de ministers, en hoe het allemaal geregeld wordt met de eerste en tweede kamer allemaal... (lacht) Het is best ingewikkeld. Het is moeilijker dan ik had verwacht. Maar heel interessant.

En hoe lang duurt het, het bijvak? Ik heb vijf vakken, en die kan ik zelf inplannen.

En dat loopt over de hele tweeëneenhalf jaar. Ja.

Hoeveel procent van je tijd ben je dan met rechten bezig en hoeveel met informatica? Ik heb nou vijf vakken bij informatica ongeveer, en eentje bij rechten. Dus dat valt wel mee.

Hoeveel tijd kost de studie je? Ik denk dat ik de veertig uur in de week wel makkelijk redt. Ik probeer ook alles bij te houden met doorlezen en opgaven maken. Want ik weet dat als ik er niks aan doe buiten de colleges zeg maar, dat ik het ook niet haal. Dus die tijd heb ik wel nodig.

Je bent wel min of meer op schema. Ja.

Hoe betaal je de studie? Heb je nog studiefinanciering? Nee, sinds october dit jaar niet meer (lacht) Ja, de boeken en zo, die moet ik zelf betalen, maar het schoolgeld dat betalen mijn ouders nog.

En je leeft thuis... Ja.

En je hebt geen baan ernaast. Jawel, ik werk voor acht uur in de week bij Planon, in Dukenburg zit dat. Op het HBO heb ik daar afgestudeerd, en toen kon ik daar voor acht uur in de week blijven. Dus dat was wel heel fijn.

Wat doen ze? Ze maken software systemen voor facility management.

Um... Wat is facility management? Ze hebben daar een bepaald product, voor bij bedrijven op het intranet. Daarin kunnen bedrijven van alles bijhouden, ja, over onderhoud, zelfs over het restaurant, ja eigenlijk alles wat in een bedrijf geregeld moet worden. En ze hebben een bepaald product daarvoor, en ik zorg dat als verkopers dat product gaan verkopen, een demo gaan geven daar, dat die demo omgeving er hetzelfde uitziet als de website van de klant. Het is vooral HTML en CSS wat ik doe. Dingen aanpassen en een beetje Photoshoppen erbij.

Vrij visueel dus? Ja. Het is heel simpel, maar het is wel ideaal voor een bijbaantje. Ik heb een laptop van het werk, dus ik kan eventueel thuis werken als ik dat wil. En als ik daar wil zitten dan is dat ook prima. Ik kan in principe mijn eigen tijd indelen, dus als ik iedere dag een uurtje werk dan ben ik er ook, dus dan heb je niet dat je één hele dag kwijt bent omdat je persé daar moet zitten. Dus dat is wel heel fijn.

Voor de rest van je tijd: heb je hobbies? Ja. Ik doe aan hardlopen. Vorig jaar deed ik dat nog iedere dag, maar ik ben dit schooljaar iets minder gaan trainen, omdat ik het nog heel druk heb met mijn studie. En als ik dan veertig uur in de week aan mijn studie besteed, en dan ook nog iedere dag loop, en dan nog werken erbij, en dan heb ik nog een vriendje ergens rondlopen, dus dan... Het was allemaal net iets teveel. Ik ben nou twee keer in de week minder gaan trainen.

Je loopt met een... ... met een vereniging, ja.

En hoe werkt dat dan? Je loopt met een groep? We hebben drie keer in de week gezamenlijke training, en eerst train ik dan nog drie keer zelf thuis. En nou trainen we nog twee keer bij de vereniging en twee keer thuis.

En dan loop je een parcours? Als we met de vereniging trainen, trainen we twee keer hier in Nijmegen op de atletiekbaan.

Dan loop je rondjes of zo? Daar komt het wel op neer (lacht) Ja, het komt uiteindelijk neer op rondjes lopen, maar het is niet alleen saai, van we gaan met zijn allen tachtig rondjes lopen vandaag. En één keer in de week trainen we dan in het bos. En thuis ga ik gewoon een uur lopen, zoals een duurloopje.

Dus echt wel serieus. Ja.

Dus heb je ook competities, dat je wedstrijden loopt? Ja. In de winter zijn het veldlopen, en in de zomer op de baan.

En verder nog andere hobbies? Nee (lacht)

Wat vond je het leukste vak tot nu toe? Ik vond semantiek en logica wel heel leuk.

Dat geeft Herman, toch? Ja. Ik heb het vak uiteindelijk niet gehaald, maar... (lacht),

Ga je het alsnog halen? Ja. Dat ga ik nog wel halen, ja.

En waarom vond je het leuk? Ik weet niet... het sprak me wel aan.

Want waar ging het over? Natuurlijke semantiek.

En was er ook een vak waarvan je denkt: dat had van mij niet gehoeven? Nou, R&D, die onderzoeken doen en zo, dat vind ik op zich wel heel leuk, maar je hebt R&D één, en R&D twee, en het is een beetje hetzelfde allemaal. Op het HBO hebben we ook al genoeg verslagen en zo moeten schrijven. En wetenschappelijk onderzoek is dan wel iets anders, als je er een paper over moet schrijven, maar ik denk dat als je één keer een vak gehad hebt, dan is het ook prima.

Ik kan me voorstellen dat dat een verschil tussen HBO-ers en reguliere studenten is. Ja, als je zoiets nog nooit gedaan hebt, dan is het best wel moeilijk, denk ik. Maar op het HBO heb je dat eigenlijk al genoeg gehad. En bijvoorbeeld, bij R&D twee moet je alles alleen doen, en ik denk, als je alleen dat vak hebt... R&D één, het is leuk voor erbij.

En merk je verder een verschil tussen reguliere studenen en HBO studenten? Nou, ik merkte vooral bij de discrete wiskunde en bij wiskundige vakken dat reguliere studenten die van het VWO afkomen hogere cijfers halen als wij, als ik dan de cijferlijsten zag. Tja, de laatste wiskunde die ik gehad heb, net als de meeste HBO-ers, tenminste die ik erover gesproken heb, was op de HAVO, en dat is al vier jaar terug. Dus voordat je dat opgehaald hebt dan moet je er wel even inkomen. En die andere studenten komen net van het VWO.

Maar zit er veel wiskunde in het programma? Het valt op zich mee. Schakelcursus wiskunde leek in het begin heel erg moeilijk, en ik had na drie colleges zoiets van, dat vak ga ik nooit halen. Maar ik heb het toch met een zeven afgerond. Dus het bleek toch niet zo moeilijk als dat ik dacht.

Is dat van Wim Gielen? Nee, van Dick van Leijenhorst. En dan hebben we nog discrete wiskunde, maar dat was niet zo heel erg moeilijk. Dat heeft iedereen volgens mij ook wel gehaald.

En je hebt ook practischer vakken, het is niet alleen maar theorie? Ik ben dit half jaar begonnen met geavanceerd programmeren. Maar dat is een master-vak, en we hadden een extra schakelvak daarvoor, en dat had ik nog niet gedaan. Dus ik denk, ik ga het gewoon proberen en dan zie ik wel hoever ik kom. Maar dat Clean is toch heel anders dan wat ik tot nu toe gehad heb (lacht) Dus ik ben er nou mee gestopt, en dan doe ik het volgend jaar, dan volg ik in de lente eerst het schakelvak.

Hoe ziet je sociale leven eruit? Heb je veel contact met de andere studenten hier? Zit je bij Thalia? Ja, ik ben lid van Thalia.

Je gaat ook naar de events die ze organiseren? Soms wel, soms niet. Het ligt er een beetje aan wat we gaan doen en of het dan net uitkomt. Als ik kan dan ga ik meestal wel mee.

Je sociale leven is meer buiten de studie om? Hier op de uni heb ik de studenten bij mij in de klas. En bij het lopen heb ik ook genoeg vrienden die je dan bij wedstrijden tegenkomt en op de training. En daarbuiten heb ik nog een vriendengroep waar we regelmatig nog wat leuks mee doen.

Heb je nog contact met mensen van het HBO? Er zijn er een aantal die ook universiteit zijn gaan doen, dus die spreek ik nog af en toe. En verder mensen die zijn gaan werken die spreek ik eigenlijk niet meer, nee.

Wat voor computer heb je? Dat is mijn laatste vraag. Dus je hebt een notebook van je werk? Ja. Een Dell.

En verder nog een eigen computer daarnaast? Ja, ik heb thuis wel een PC. Maar die is al een paar jaar oud, dus ik moet eigenlijk een keer een nieuwe halen.

En je werkt meestal op je notebook. Ja. Dat is wel fijn, dan kan ik gaan zitten waar ik wil. Ik neem hem niet iedere dag mee, dat vind ik teveel sjouwen. Maar als ik naar mijn werk moet dan heb ik hem wel bij me.

En je draait Windows neem ik aan... Ja (lacht)

Heb je zelf nog iets? Nee, ik denk het niet.

Okay. Nou dank je wel.

(Dan bedenk ik dat ik wéér iets ben vergeten, en zet de opname nog even aan:) Hoe is dat als meisje tussen eigenlijk allemaal jongens? Ja, eigenlijk wel leuk. Ik ben het wel een beetje gewend van het HBO, daar was ik echt de enige in de klas. En nu zitten er af en toe wel wat meer meisjes. En hier zitten ook wat meer opleidingen, dus dan heb je sowieso wat meer vrouwen op de opleiding. Op het HBO was het echt bijna niemand. Dan was het echt raar als je een meisje tegenkwam.

Maar het was geen reden om te denken, ik wil dit niet? Nee, helemaal niet. Ik vind het sowieso met jongens altijd wel gezellig. Al die vrouwen die lopen altijd te roddelen achter iedereen z'n rug om, echt zo'n kippenhok. Dat is niks voor mij. Een klas met alleen maar vrouwen zou ik echt helemaal niks vinden.

En het was niet wennen, aan het begin? Want op de middelbare school is het natuurlijk fifty-fifty Ja, dat klopt, maar het is me heel erg meegevallen.

Dus meisjes die hierdoor twijfelen, die kan je geruststellen? Het is hartstikke leuk, en het is niet zo dat je als enige meisje daar een beetje rondloopt. Ja, het is gewoon leuk.

Het gaat gewoon natuurlijk. Ja. Het gaat vanzelf.