Marko-van-Eekelen

Over Rubik's Cube en Wiskunde door Marko van Eekelen

Op 13 oktober 2019 was ik sinds lange tijd weer eens op de Nederlandse Rubik's Cube Dag.

Dutch-worldrecords-Rubiks-cube.jpg

Ik ben er met Ron van Bruchem en Mats Valk op de foto gegaan als de 3 Nederlanders die ooit een wereldrecord hebben gevestigd:

  1. Ik sta in het midden op de foto. Ik vestigde in 1981 een Guiness wereldrecord met 36.48 seconden. Ik geef af en toe een lezing over de Rubik's Cube en Wiskunde.
  2. Ron van Bruchem, op de foto links van mij, was wereldrecordhouder van de World Cube Association in 2007/2008 met 9.55 seconden. Ron heeft in 2004 samen met Tyson Mao uit VS de World Cube Association opgericht. Inmiddels organiseren zij wedstrijden in 107 landen en het groeit nog steeds.
  3. Mats Valk, op de foto rechts van mij, was recent wereldrecordhouder met 5.55 in maart 2013 en later in november 2016 nog een keer met 4.74 seconden. Hij verkoopt de, naar hem genoemde, snelle speedcubes.

In het najaar van 2017 is een Zebra boekje uitgekomen over de wiskunde van Rubik's kubus: Leroy Soesman, Marko van Eekelen en Bernard van Houtum. De wiskunde van Rubik's kubus. Zebra-reeks nr. 50. November 2017. ISBN 978-90-5041-165-3. Epsilon.
Errata en uitwerkingen van enige opgaven van Zebra boek 50, De wiskunde van Rubik's kubus. Inmiddels is er een tweede druk uitgekomen waarin de fouten zijn verbeterd.

In September 2018 heb ik een lezing hierover gehouden in het kader van de finale van de nationale wiskunde olympiade op de TU in Eindhoven.

In Juni 2018 heb ik op de Radboud Universiteit hierover de openingslezing gehouden van de Wiskunde Dialoog bijeenkomst.

In Februari 2016 heb ik met als titel 'Rubik's Cube - Je draai vinden in een grote groep' een lezing / workshop gehouden over de kubus van Rubik bij de Nationale Wiskunde dagen. De focus lag op hoe je wiskunde kunt gebruiken om zelf uit te vinden hoe je de Rubik's Cube moet oplossen. Ook heb ik een op wiskunde gebaseerde oplossingsmethode van de Rubik's Cube op 1 A4 uitgedeeld als hand-out. Dankzij Jumbo, de importeur van Rubik's Cube in Nederland, kon iedere aanwezige die methode daar direct uitproberen met een kersverse kubus. Om te beginnen, gingen we met zijn 50-en allemaal tegelijk met de Singmastergreep zonder los te laten twee-aan-twee blokjes verwisselen, de rest van de kubus ongemoeid latend. Dat is misschien wel een Singmastergreep-record.

In December 2015 heb ik voor de Open Universiteit Collegemarathon in het kader van Serious Request een soortgelijke lezing gegeven over Rubik's Cube en Wiskunde.

In August 2012 heb ik een workshop gegeven voor de stichting vierkant voor wiskunde over Rubik's Kubus en Wiskunde, (pdf versie Rubik's Kubus en Wiskunde) voor het zomerkamp.

In mei 2003 heb ik in het kader van de viering van het 80-jarig bestaan van de KUN een lezing gehouden voor De Wortel, de KUN Wiskunde reünistenvereniging, over De Rubik's Cube en Wiskunde.

In September 1981 studeerde ik samen met Bernard van Houtum af als Doctorandus in de Wiskunde op de oplossing van een Tetraeder á la Rubik (screen version, print version). Het leuke van de tetraeder was dat je ook dualisering kon gebruiken om van bepaalde reeksen draaiingen andere, gelijksoortige reeksen te maken. Alles was helemaal op papier. Er was nog niet zoiets gemaakt. Later is door Ton Dennebroek een Rubik Tetraeder exemplaar voor mij gemaakt. Hij vertelde me ook dat er later een patent op was aangevraagd door Benjamin Halpern en Kersten Meier.

In 1981 werd ik op 28 augustus Nederlands kampioen bij de Open Nederlandse Kubus Kampioenschappen die door de KRO radio(!) georganiseerd en uitgezonden waren.

In 1981 werd ik op 21 augustus houder van het Guiness world record Rubik's Cube bij de opnamen van het televisieprogramma "De Eerste de Beste".

In 1981 was ik tweede bij het eerste open Draaikubuskampioenschap van Zuid-Holland op 11 juli in Zoetermeer.

 


(To my home page).