<Informatica studeren in Nijmegen>

Joep Verkoelen

naam: Joep Verkoelen
geboortejaar: 1982
leeftijd: 25
studierichting: Informatica
startjaar studie aan de RU: 2001
studiejaar: 7
interview: 26 october 2007

[Joep]

Wat heb je voor je studie gedaan? Ik heb hiervoor Atheneum gedaan.

Profiel? Nee, dat heb ik net allemaal kunnen ontwijken. Ik deed nog gewoon oude stijl, geen tweede fase.

Waar kom je vandaan? Venlo. Ook in Limburg.

En waarom heb je Nijmegen gekozen? Ik ben in Nijmegen gaan kijken met een vriend van mij. Die leek Nijmegen wel leuk, en hij wou ook dezelfde richting doen. We zijn verder ook nog in Heerlen naar een HBO gaan kijken. Uiteindelijk is de keus Nijmegen geworden. De introductiedag hier beviel wel, en Nijmegen zelf vond ik wel een leuke stad. Die combinatie vond ik wel goed.

Je hebt ook bij HBO gekeken. Waarom heb je voor de universiteit gekozen? Uiteindelijk omdat ik mezelf wil uitdagen. Kijken hoe hoog het kan. En ik had het Atheneum toch gehaald, dan wou ik in ieder geval de universiteit proberen.

Is de studie wat je ervan verwachtte? Het einde van het eerste jaar had ik een heel ander beeld van de studie dan dat ik aan het begin van het eerste jaar had. Maar wel positief. Ik kwam hier met het idee dat het echt één brok programmeren zou worden. Dat valt dus heel erg mee. Achteraf vind ik juist de theoretische onderdelen veel interessanter. Dus dat was mij wel goed meegevallen.

En daarna is je beeld wat de studie behelst wel stabiel gebleven. Ja.

Had je voor je hier kwam al aan informatica gedaan? Je kon al programmeren? Ja. Heel vroeger hebben we een keer een MSX1 gekregen van mijn oom (lacht) En hij had er een hele doos met boeken en zo bij waar gewoon complete programma's in stonden. Dus het eerste wat ik gedaan heb is gewoon die dingen overtypen, en dan op bandje streamen. En uiteindelijk de kleinere programma's heb ik voor mezelf proberen te begrijpen, uit het niets eigenlijk. Dus dat is denk ik het eerste wat ik aan programmeren gedaan heb. En later op de middelbare school, samen met een vriend van mij...

Dus dat was op de basisschool al! Ja. Toen wist ik ook nog helemaal niet dat dat enigzins in de richting van programmeren kwam, want daar had ik helemaal geen idee van wat dat inhield. Die twee had ik nog niet aan elkaar gelinkt. Op de middelbare school, kocht een vriend van mij op een gegeven moment Delphi 2.

Dat is een soort Pascal, toch? Ja, maar dan met visuele ideeën eromheen. WYSIWYG werken, zeg maar. En dat kon hij helemaal niet draaien. Hij kon alleen 1 draaien. Maar die kreeg je er dan bij. Daar hebben we een beetje mee aangekloot. Hebben we via mijn CD-ROM speler bij hem moeten installeren.

Wat voor computer was dat? Een DOS PC? Windows 3.1 of zo. 80 MB harde schijf geloof ik (lacht) Ik weet nog wel dat we 's nachts heen en weer gefietst zijn omdat er één diskette kapot was. Wij hadden wel een CD-ROM speler. Toen zijn we daar een beetje mee gaan kloten. En dat is op zich niet heel veel geworden. Maar wel wat aan gedaan zeg maar.

Waarom informatica, waarom niet een andere studierichting? De twijfel was tussen informatica en wiskunde. Ik ben ook bij wiskunde naar de open dag geweest. Ik vond wiskunde toen veel te droog. Het was zo theoretisch, niet tastbaar. Terwijl ik nou uiteindelijk allemaal vakken daar volg. Maar toen vond ik informatica leuker in de zin dat je er wat meer praktisch mee bezig was.

Wat wil je na de studie gaan doen? Ik wil wel iets in de onderzoeksrichting blijven doen. Dus ik hoop AIO te kunnen worden. En dan zie ik wel weer verder wat het wordt.

En hoe groot acht je je kans daarop? Daar heb ik niet echt een beeld van.

En als het niet lukt, wat ga je dan doen? Ja, dan wordt het waarschijnlijk bij een bedrijf met een R&D afdeling of zo.

Dus niet voor een klant, maar echt research & development. Ja.

En je hebt wel een beeld wat er zoal aan arbeidsmarkt is? Daar heb ik me nog niet echt heel erg in verdiept. Ik doe gewoon wat ik leuk vind zeg maar.

Hoe woon je? Ik woon hier op kamers. In een studentenhuis. Ik woon er nou twee jaar. Ik heb eerst een aantal jaren nog thuis gewoond, op en neer gependeld. Toen heb ik een tijdje een tijdelijke kamer gehad, een half jaar.

In onderhuur of zo? Ja. En toen moest ik weer een half jaar thuiswonen.

Dat is geen succes meestal. Ja, ach. Het went, maar toch liever niet, zeg maar. En nou heb ik dan een vaste kamer.

En dat bevalt. Ja, dat bevalt heel goed.

Dus hoe ziet je sociale leven eruit? Zijn dat de medestudenten, of je studenthuis of je verenigingen of... Een combinatie. Vooral het studenthuis zelf, en van de rugby-vereniging, Obelix.

En jullie eten ook samen en dat soort dingen? Ja, vaak wel. Alleen het ligt bij net wanneer ik trainingen heb. Dan kan ik niet meeëten.

En hoevaak ga je naar huis? Het gemiddelde zal zo één keer in de maand komen, denk ik. Maximaal.

Hobbies? Rugby, nog andere hobbies? Tja. Ik speel Magic the Gathering. En verder, ik doe wat computerspelletjes...

En in rugby ben je fanatiek? Ja. Obelix, bij het sportcentrum, dat is een studenten-rugbyvereniging. Twee keer per week training, één keer wedstrijd. We hebben nou twee teams, en ik sta vrij vast in het eerste team. Dus ik doe wel mijn best ervoor.

Hoeveel tijd kost de studie je? Ja dat fluctueert op dit moment heel erg, omdat wat ik doe voornamelijk zelfstudie is op dit moment. Dus dan is het net hoeveel tijd je erin steekt.

Je volgt geen colleges? Nee, er zijn absoluut geen colleges. Als er wat is, is het op afspraak.

Wat moet je doen? Recursietheorie, bij wiskunde, bij Veltman. En ik moet dan nog één vak kiezen, een keer. Ik moet mijn studie in elkaar gaan schuiven, nog.

Maar de vakken heb je inmiddels allemaal wel. Ja. Sowieso alle verplichte vakken.

De bachelorscriptie heb je al wel gemaakt. Ja.

Bij wie heb je dat gedaan? Bij Herman.

En je masterscriptie wil je ook bij hem maken? Waarschijnlijk. In ieder geval op de grondslagenafdeling.

Hoe betaal je de studie? Je studiefinanciering zal wel op zijn inmiddels? Nou ja, ik kan nog wel lenen bij de IB groep, dat is een gedeelte. En ik ben altijd studentassistent. Dat is mijn werk eigenlijk.

En je ouders betalen ook nog wat? Nee. Ik betaal het zelf verder. Een beetje rustig aan doen met de centjes, dan lukt het allemaal prima.

Is er een vak wat je echt heel leuk vond? Toendertijd berekenbaarheid (lacht) Dat vond ik heel leuk.

Recenter nog iets? Recenter... Intuïtionistische wiskunde heb ik gevolgd. Dat vond ik een heel leuk vak. De andere manier van denken. Maar toch heel gestructureerd tot hele rare resultaten zien te komen. En wat ik nou volg, recursietheorie, dat vind ik ook een heel leuk vak.

Is er ook iets waarvan je zegt: dat had voor mij niet gehoeven? Ik vond toen de opzet van het seminarium, of de feedback die ik daaruit heb gekregen, niet heel geslaagd. We moesten allemaal een presentatie houden, en dat is op zich wel goed, omdat je het vrij weinig kreeg in de bachelor, het was één van de eerste vakken in de master. Maar, je kreeg er uiteindelijk heel weinig feedback op.

Waar heb je het over gedaan? Vreemde varianten van Turing machines. Er was één globaal onderwerp, een hele lijst artikelen werd er gegeven, en dan moest elk groepje één van die artikelen doen.

Is er iets dat je gedaan hebt in je studie waar je echt trots op bent? Ik zou zo niet één ding eruit kunnen vissen. Misschien als ik er langer over nadenk...

Heb je met andere studenten contact? Met mensen met wie ik het jaar ben begonnen, wat vrienden, daar zijn er nou een paar van afgestudeerd, hebben we één keer per maand nog even een borrel om het contact te onderhouden.

En dan de standaardvraag waarmee ik altijd eindig: wat voor computer heb je? De laptop die we konden aanschaffen toen ik begon.

Die doet het nog! Ja, een Pentium II 800, geloof ik.

En die sleep je nog heen en weer, of die staat gewoon thuis? Nee, die is nou niet meer heen en weer te slepen. In de zin dat hij, én buiten de stroom om...

... doet hij niks meer. Ja, doet hij het nog een half uurtje, geloof ik. Dus dat nog wel. En de adapter zelf, het aansluitpunt, is een keertje doorgebrand. Dus dat hebben ik los moeten knippen en wat draadjes moeten verbinden. Dat is een beetje fragiel geheel geworden. Dus eigenlijk staat hij nou op mijn bureau als desktop.

En wat draai je? Windows? Linux? Windows. XP. Dat was het makkelijkste toen, het image van een studiegenoot erop gezet. Die trouwens ook al heel lang draait, wat natuurlijk wel een beetje vreemd is voor Windows. Ik moet maar geen rare dingen doen.

En de computer is nooit stuk geweest, verder. Nee, niet echt.

En dat heb ik soms ook gevraagd: hoe zit het verder in jullie gezin? Heb je broertjes of zusjes? Ik heb één broertje, één zusje. Ze studeren alletwee in Eindhoven. Mijn broertje doet mediatechnologie, maar zijn studie begint een beetje tegen te vallen. Hij had er iets anders van verwacht.

Had hij misschien beter informatica kunnen kiezen... Hij is wat dat betreft wel een beetje een informatica-nerd hoor.

Vind hij wiskunde ook leuk, of minder dan jij? Hij vind wiskunde wel leuk, maar niet zozeer het theoretische gedeelte. Hij vind het veel leuker om zelf... Hij heeft zelf PHP aangeleerd, en hij heeft zelf ook een keertje de computer uit elkaar gesloopt, en zo'n kastframe gebouwd waar hij alles in ophing. Dat vind hij dan weer wel heel leuk.

Jij bent de oudste. Ja.

En je zusje doet? Sociaal-cultureel werk. Een hele andere richting (lacht)

Nou dank je wel. Graag gedaan.