<Informatica studeren in Nijmegen>

Harry Nieboer

naam:Harry Nieboer
studierichting:Informatica
startjaar studie aan de RU (toen nog KUN):1984
afgestudeerd in:1989
interview:augustus 2008

[Harry Nieboer]
Harry Nieboer (Doorn, 1959) studeerde van 1984 tot 1989 Informatica in Nijmegen. Momenteel is hij informatie-analist en process engineer bij Getronics.

Beste Harry; leuk je eens te kunnen interviewen over vroeger!  Hoe kwam je er eigenlijk toe, Informatica te gaan studeren?
Dat was een lange weg. In 5VWO op het Revius Lyceum in Doorn hadden we een wiskundeprakticum waar we met potlood op schrapkaarten programmaatjes konden schrijven. Die werden dan opgestuurd naar de universiteit in Utrecht. Twee weken later kreeg je je kaartjes terug, met de output doch gewoonlijk met de plek waar de fout zat...

Hoewel ik van plan was bouwkunde te gaan studeren heb ik na mijn VWO eerst zes jaar gewerkt. Eerst enkele jaren als assistent-bruidsfotograaf en daarna nog vier jaar in Hoog-Catharijne bij een bioscoop. Mijn zwager ging werken bij Digital Corp en had op zolder een computer. Dat vond ik wel heel erg interessant. Toen heb ik in korte tijd naast mijn werk 12 AMBI-modulen gehaald waarna ik (de tijden werden slechter) bij sollicitaties te horen kreeg dat ik wel veel wist maar niet genoeg ervaring had... In '84 ben ik toen Informatica gaan studeren in Nijmegen. Ik was erg gemotiveerd en alles ging eigenlijk van een leien dakje.

Waarom koos je eigenlijk voor Nijmegen?
Nijmegen is een erg leuke stad, maar dat was niet de enige reden. Zonder bepaalde heugelijke gebeurtenissen was ik in Utrecht gaan studeren, want daar woonde ik immers. Bij de Vierdaagse echter ontmoette ik mijn latere vrouw Betty. Via de Stichting Studentenhuisvesting konden we samen een etage kopen op de Heyendaalse weg, op loopafstand van de universiteit. Ook kreeg ik van Betty het boekje "Inleiding Programmeren" van Prof. Koster. Dan aarzel je niet langer!

Wat vond je het leukst in je studie?
Eigenlijk vond ik alles leuk; ik heb een erg brede belangstelling en mijn studiepakket zal toentertijd wel een van de vreemdste zijn geweest. Indertijd begon jij als eerste met colleges cryptografie en beveiliging (het college HDD, "Houdt Den Dief!"). Daarvan heb ik nog steeds plezier in mijn werk. Andere colleges die me zijn bijgebleven zijn BI, Bedrijfsinformatica van Thiadens, met zijn "kwartjesmodel", en het college Numerieke Wiskunde van Jeurissen. Dat laatste is me nog van veel nut geweest toen ik meehielp bij het programmeren van een hoogwater-voorspellingsmodel voor de Maas. Dat klopte perfect, nadat gemeten waterhoogten in de Maas waren verbeterd (de vlotter bleek vast te zitten en dat veroorzaakte eerst volstrekt foute meetwaarden). We gebruikten een 386 processor met een 387 numerieke coprocessor; ongeveer de rekenkracht van een huidig mobieltje...

Daarnaast volgde ik bij Psychologie colleges cognitiewetenschappen van Anthony Jameson. Daar deed ik ook een cursus LISP maar dat leverde bij Informatica geen studiepunten op: te flauw.

Bij de alpha- en gamma wetenschappen gaf ik werkcolleges en maakte lesmateriaal. Uiteindelijk verviel mijn beurs en ben ik direct afgestudeerd. Mijn afstudeerwerk deed ik bij Prof. Falkenberg, maar het was ook half Cognitiewetenschap. Onder andere ontwierp ik een notationeel systeem om een cognitief proces gebruiksvriendelijker te maken. Denk aan het bedienen van een videorecorder.

Wat doe je nu, en hoe kwam je daar terecht?
Momenteel werk ik bij Getronics. Na mijn studie was de IT-dip voorbij en kon ik overal terecht. Ik ging aan de slag bij Information Systems Benelux B.V. in Utrecht, waar ik 6 jaar ben gebleven. Er waren twee directeuren en uiteindelijk werd het bedrijf gesplitst, waarna alle klanten wegbleven en ik vertrok naar InfoSupport in Veenendaal. Daar deed ik Client Server Computing, toen vrij nieuw. Ik ben daar 12 jaar gebleven, tot 2006 (ik ben dus geen "jobhopper"). Toen ik aankwam was ik werknemer nr. 34; toen ik wegging werkten er 250 man.

Mijn huidige baan is bij Getronics in Apeldoorn.

Wat houdt dat werk in?
Momenteel heb ik twee taken: informatie analist en process engineer. Als informatie analist doe ik veel "requirements analysis" en ben aldus een schakel tussen de client en de bouwer van een informatiesysteem. De wensen van de klant moeten worden vertaald naar het formalisme van de bouwer. Als process engineer gaat het erom een project optimaal in te richten, al naar de situatie: moet het goedkoop, of snel, of flexibel? Daartussen zitten allerlei tradeoffs en het is van belang de juiste keuzen te maken.

Wat zie je als pluspunten en minpunten van je werk?
Een minpunt issoms gebrek aan technische kennis bij het management en collega's, wat wel eens wrijving geeft. Positief is de afwisseling in het werk; je komt overal. Wel ligt het meeste leuke werk in de Randstad, die steeds slechter bereikbaar is. Ook positief is het als er op je werk mogelijkheden zijn om zaken bij te leren.

Heb je veel moeten solliciteren?
In het begin wel; de IT zat begin jaren '80 in een dip en men wilde alleen mensen met veel ervaring aannemen. Daarna liep alles op rolletjes; je wordt zelfs gevraagd. Maar het is goed als je bij een bedrijf zit waar het ook in slechte tijden veilig toeven is; mijn vorige werkgever heeft nog nooit iemand ontslagen.

Heb je veel bijscholing nodig gehad?
Ja, continu. Bij veel bedrijven zetten ze je direct in op opdrachten met tools waar je nooit wat mee gedaan hebt. Bestudeer deze handleiding maar; of leer die en die programmeertaal er even bij. Mijn eerste opdracht was een programmeerproject die ik binnen drie weken voltooide, waarmee ik geslaagd was voor de proef! Bij InfoSupport ging dat anders, kennis opdoen en kennis delen zit daar in de kern van het bedrijf.

Als je geen manager of superexpert op een mini-gebiedje wilt worden zul je je in de Informatica moeten blijven bijscholen. Zaken verschuiven; je moet af en toe gewoon een 4-weekse cursus volgen om hedendaagse tools te kunnen toepassen (die je i.h.a. niet op de universiteit leert kennen).

Waarbij is je studie Informatica nog van nut?
Tijdens mijn studie heb ik gestructureerd leren werken, waardoor ik gecompliceerde situaties bij klanten goed kan doorzien. Uiteraard is daar het universitaire denkniveau dat je hebt bereikt. Daarnaast heb ik veel plezier van de brede studie die ik heb gedaan.

Wat zijn je toekomstplannen?
Leuke dingen blijven doen! - zoals systeemontwikkelprocessen die me erg boeien. Wellicht start ik nog eens voor mezelf.

Heb je nog contact met je medestudenten?
Jazeker; via LinkedIn op het web. Sommigen ontmoet ik ook op de NINJA-avonden en als collega.

Heb je nog een goede raad voor aankomende studenten?
- Kijk goed uit waar je gaat werken. Zijn er bv. goede trainingsmogelijkheden?
- Besef dat je veel weet: veel klanten en managers hebben minder opleiding dan jezelf.
- Besef dat je in het begin weinig weet! Al ken je bv. goed SQL; de toepassingen in de praktijk zijn vaak zo complex dat je eerst de mist ingaat.
- Onderhoud persoonlijke contacten (bv. via LinkedIn). Het is goed als je naam bekend is (bv. op Google).
- Blijf bij; en
- Geef om mensen!

Harry, hartelijk dank voor dit interview!