naam: Erik van de Ven
studierichting: Theoretische / bedrijfsgerichte Informatica
startjaar studie aan de RU (toen nog KUN): 1994
afgestudeerd in: 1996
interview:mei 2008
Beste Erik, bijzonder leuk je weer eens te zien! Hoe kwam je tot de keus Informatica te gaan studeren?
Ik interesseerde me al vroeg voor computers. Mijn docent wiskunde op het VWO in Heerde liet ons programmeren in Quick Basic en daarmee wiskundesommen oplossen. Daarna wist ik precies wat ik wilde!
Nadat ik cum laude was afgestudeerd in de Informatica aan de HBO in Enschede ging ik voor verdere verdieping in 1994 naar de RU (toen nog KUN) in Nijmegen waar ik, wederom met lof, in 1996 afstudeerde.
Waarom koos je eigenlijk voor Nijmegen?
Ik ben een vrij serieus iemand, en vind de inhoud belangrijk; ik ben dus vooral afgegaan op het studieprogramma. Nijmegen had ook toen al een goed verhaal voor HBO doorstromers in het curriculumboekje! De amicale sfeer trof mij ook meteen; je had een erg goed contact met de docenten.
Wat de stad Nijmegen zelf betreft heb ik niet zoveel te melden. In de twee jaar dat ik er was, was ik wel lid van een studentenvereniging, maar heb ik niet echt lopen stappen.
Wat vond je het leukst in je studie?
Zoals ik zei, de "platte organisatie" kon ik erg waarderen. Maar het aantrekkelijkst vond ik, als ex-HBO-er, de gedegen en exacte wetenschappelijke denkwijze. Zo probeer je allerlei zaken formeel te analyseren en correct te bewijzen.
Ook het college Filosofie was trouwens een eye-opener voor me! Het feit dat al je kennis berust op aannames die je tracht te falsifiëren; dat je nadenkt over wat een "bewijs" eigenlijk is en dat dat niet gelijk staat met "waarheid"; inductieve en deductieve wetenschap; gelaagdheid van een stuk theorie... Ook nu nog horen boeken als Hofstadters "Gödel, Escher, Bach" tot mijn favoriete lectuur.
Dit alles heeft natuurlijk grote invloed op je dagelijks leven: je denkt in alle situaties na over wat de waarde is van wat iemand beweert. En in mijn presentaties voor het bedrijf schenk ik veel aandacht aan gelaagdheid in de opbouw van mijn verhaal.
.
Terugdenkend aan de andere colleges herinner ik me nog dat Wim Veldman bij zijn college Logica twee uur lang allerlei moeilijks stond te bewijzen over de Gödelnummering van abstracte machines, waarna plots de conclusie kwam: "en nu is dus bewezen dat Sinterklaas bestaat!" Ra ra...
Wat doe je nu, en hoe kwam je daar terecht?
Mijn huidige werk is Senior Architect bij Cordys. Na mijn studie ben ik eerst 3 jaar werkzaam geweest als Software Engineer bij Baan Development; vervolgens werkte 8 jaar bij Microsoft als Principal Consultant voor hun software implementaties. Omdat ik niet volledig het management in wilde, maar ook wil doorgroeien qua inhoudelijke kennis, kwam ik 9 maanden geleden opnieuw bij Jan Baan, oprichter van Cordys, terecht.
Wat houdt dat werk in?
Gevarieerd en inhoudelijk interessant werk; maar daarvoor ben ik ook naar Cordys gegaan.
Ik ben verantwoordelijk voor een stuk productontwikkeling, waarbij het er ook om gaat nieuwe technologieën in te passen. Daarnaast doe ik ook onderzoek, momenteel naar het detecteren van "event patronen". (Een verdacht patroon is het bijvoorbeeld als iemand op een dag met dezelfde creditcard hoge bedragen opneemt op onderling ver gelegen plaatsen). Hiervoor heb ik contact met onder meer jullie universiteit, en zit ik in een internationale werkgroep met o.a. iemand uit Stanford. Ten derde ben ik ook bezig om een goede samenwerking te ontwikkelen tussen Cordys en een aantal universiteiten in Nederland. Net als alle bedrijven zitten we te springen om goede, hoog-opgeleide ICT-ers!
Wat zie je als pluspunten en minpunten van je werk?
Tja; ik werk hier nog maar 9 maanden. Gelukkig komt het hier weinig voor dat mensen hun afspraken niet nakomen, want daar kan ik echt niet tegen! Als pluspunten wil ik noemen de platte organisatie (je kunt makkelijk bij Jan Baan of de CTO binnenlopen). Dat is overigens volstrekt niet normaal - veel bedrijven die ik heb gezien zijn juist superhiërarchisch! Ook positief vind ik, de internationale contacten met onder meer India en Amerika, en de universitaire contacten.
Een goed netwerk van mensen van wie je iets kunt leren is erg belangrijk. Als laatste pluspunt noem ik het inhoudelijk interessante aspect van mijn werk: onderzoeken, communiceren; lezen, presenteren.
Heb je veel moeten solliciteren?
Na mijn studie één maal bij Baan Development via een brief. Tijdens mijn werk daar mocht ik een keer een demo doen met Jan Baan en Bill Gates op het podium voor een gezelschap van 5000. Daarop werd ik gevraagd door Microsoft, en heb daar 8 jaar gewerkt. Toen ik daar weg wilde heb ik de CTO van Cordys gemaild, en daar kon ik meteen komen. Eigenlijk ging alles tot nogtoe dus van een leien dakje.
Dat zal bij jullie studenten ook wel zo zijn, want voorlopig blijft er een enorme vraag naar ICT-ers.
Heb je veel bijscholing nodig gehad?
Wat voor de hand ligt: specifieke technische productkennis, zowel bij Baan als Microsoft; en wat cursussen presenteren en communiceren. Terzijde: als informaticus heb je in de ICT sector een enorm pré boven de meeste anderen (vaak omgeschoolde biologen, e.d.).
Waarbij is je studie Informatica nog van nut?
De universitaire houding en werkwijze - bv gedegen literatuursudie vooraf - is van veel nut bij mijn onderzoek. En, je hebt natuurlijk een zekere bagage meegekregen waardoor je niet terugschrikt voor het lezen van meer technische white papers en andere publicaties.
Ik beschreef al de filosofische kant: je werk, bijvoorbeeld een presentatie, moet op elk niveau kloppen: conceptueel, logisch, technisch,...
Wat zijn je toekomstplannen?
Voorlopig wil ik mijn werk bij Cordys uitbouwen. Ik beleef veel plezier aan de combinatie van "sturen" en inhoudelijk werk, en algemener het gevoel dat je via innovatie de wereld kunt verbeteren.
Heb je nog contact met je medestudenten?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb als HBO-doorstromer immers maar 2 jaar bij jullie gestudeerd. Wel heb ik nog veel contact met sommige oud-docenten zoals Theo van der Weide, Paul Frederiks en Arthur ter Hofstede.
Heb je nog een goede raad voor aankomende studenten?
Jawel! Wat ik in mijn carrière heb gemerkt is, dat je twee dingen moet combineren: snap hoe de dingen inhoudelijk werken, maar tegelijk: wees ook in staat te communiceren! Alleen dan gaan er vele deuren voor je open.
Nog een tip: als je na je studie twijfelt wat je wilt gaan doen, probeer dan eerst eens een consultancy baan. Je kijkt zo overal in de keuken en het is aldus een prima manier om kennis te maken met leuke bedrijven. (Ook bij Cordys kunnen we trouwens best nog consultants gebruiken!)
Erik, hartelijk dank voor dit interview!
Dick van Leijenhorst, 29 mei 2008.