<Informatiekunde studeren in Nijmegen>

Ebru Moran

naam: Ebru Moran
geboortejaar: 1984
leeftijd: 23
studierichting: schakelprogramma informatiekunde voor HBO studenten
startjaar studie aan de RU: 2007
studiejaar: 1
interview: 10 october 2007

[Ebru]

Wat heb je hiervoor gedaan? Je komt van het HBO? Ja, bedrijfskundige informatica. En daarvoor heb ik MBO gedaan, technische informatica, allebei in Eindhoven, HBO was op de Fontys, en MBO op ROC.

Waarom ben je naar Nijmegen gekomen, en niet in Eindhoven gebleven? Omdat ze in Eindhoven geen informatiekunde hebben, en in Tilburg hebben ze dat wel maar dat sprak me niet zo aan. En Nijmegen is wel in de buurt van Uden, en ik vond het wel leuk om een keer in een andere stad te gaan studeren.

Dus je doet al je hele leven informatica! Want MBO en HBO is hoeveel jaar samen? Zeven jaar.

En deze studie hier gaat hoeveel jaar worden? Twee jaar.

En waarom ben je informatica gaan doen? Dat begon allemaal op de Mavo. Toen wist ik nog niet wat ik wou gaan doen, en ik was wel een beetje goed in wiskunde. Biologie, dat spreekt me niet zo aan, en economie ook niet. En informatica was toen heel populair, dus ik dacht, dan ga ik me verdiepen in informatica. Ik wou een technische achtergrond hebben voor ik het bedrijfskundige gedeelte in wou gaan, dus vandaar dat ik technische informatica heb gedaan. Dat vond ik hartstikke leuk, alleen ik vond het wel heel technisch. Maar die achtergrond heb ik dan weer wel. Daarna heb ik toch weer gekozen voor een bedrijfskundig gedeelte, dus daarom heb ik HBO bedrijfskundige informatica gedaan. Dat was ook hartstikke leuk. En nu wil ik informatiekunde gaan doen op de Radboud, en geen informatica.

En je komt uit Uden, maar Ebru klinkt... Turks? Ja, ik heb een Turkse achtergrond. Mijn ouders zijn Turks en ik ben gewoon hier geboren.

Uit Istanbul of... Ankara.

En kom je daar regelmatig, want je familie zit daar natuurlijk allemaal? We hebben daar een huis, in Ankara. Mijn ouders zijn daar elk jaar, en dit jaar ben ik er twee weken geweest. Ja, elk jaar, tot nu toe wel. Mijn ouders gaan langere tijd, meer dan vier weken, maar dat ga ik niet meer doen. Maar ik vind het hartstikke leuk om een paar weken in Ankara te zijn.

Wat vinden je ouders ervan dat je informatica doet? Zijn ze trots? Ja! Ze zijn heel trots.

Zo van: jij gaat het maken. Nou dat willen ze wel. Maar of het me lukt dat is de vraag, ik denk van wel. Maar ze zijn wel heel trots.

En je hebt ook broertjes en zusjes die zoiets doen? Ik heb een broer en en zus. Mijn broer heeft in Amsterdam op school gezeten, op de UvA, die heeft televisiewetenschappen gedaan. Die werkt bij Nederland 2. En mijn zus is nu bezig in Leiden, daar gaat ze voor haar toga. Sociaal juridisch doet ze, rechten. Alledrie zijn we allemaal heel verschillend, de é´n zit in televisie, de ander in rechten, en ik informatica (lacht)

Waarom ben je universiteit gaan doen? Was je niet tevreden met HBO? Ik was nog niet toe aan werken, laat ik het zo zeggen. Ik wou nog doorstuderen. Ik ben ook wel hartstikke blij dat ik ben door gaan studeren, want ik vind het een hele leuke opleiding, die spreekt me heel goed aan. Het is wel heel wat anders dan de HBO, het is wel een schakeltje omdraaien, want op de HBO hebben we heel veel praktijkervaring opgedaan, en nou is het allemaal theoretisch. Dus dat is een beetje wennen.

Je bent pas een maand bezig, maar is die maand een beetje wat je ervan verwachtte? Ja.

Wat wil je na de studie gaan doen, weet je dat al? Dan wil ik gaan werken (lacht)

Heb je al een idee wat voor soort werk dat zou kunnen worden? Nee. Op zich sta ik voor alles open. Nadat ik mijn HBO diploma heb gehaald ben ik wel met bedrijven gaan praten, een oriënterend gesprek, zeg maar. Ik ben er ook gelijk aangenomen, maar ik heb gevraagd of ik er een paar weken over na mocht denken, en ik wou toen toch niet gaan werken.

Wat voor bedrijven waren dat? Zorginstellingen.

Dat was een vacature die je tegenkwam? Ja. Ze hadden me een brief gegeven, met een tegoed-bon bij de diploma-uitreiking, om een babbeltje aan te gaan. En ik heb ook van tevoren gezegd dat ik puur om een oriënterend gesprek kwam, en niet om te solliciteren. Ik heb ook geen CV opgestuurd.

En hoe zie je grote organisaties versus kleine bedrijfjes? Ik denk dat ik liefst in een klein bedrijf wil gaan beginnen. Dat spreekt me meer aan, maar je weet het maar nooit.

En kennissen van het HBO, daar zijn de meeste wel van aan het werk? Ja. Als ik die zo hoor dan hebben sommige iets van "had ik toch maar school gedaan", en de andere zijn gewoon tevreden. Die vinden het wel leuk in de praktijk.

Je hebt studiefinanciering of je ouders betalen je studie? Ik heb nog één jaartje studiefinanciering, die mag ik meenemen vanuit de HBO, want het is een vierjarige opleiding en ik heb het afgerond binnen drie jaar. Dus dat ene jaar mag ik meenemen naar mijn master, en dat andere jaar mag ik zelf gaan betalen.

En werk je er naast? Nee, nu niet. Ik heb altijd gewerkt, maar nou hoeft het eventjes niet meer.

Wat voor werk heb je dan gedaan? Ik heb altijd bij een overheidsinstelling gewerkt. Bij het gemeentehuis, daar heb ik ook informatica gedaan, balies ingericht, en daarnaast bij de belastingdienst. Tweeënhalf jaar gezeten. Ook informatica, maar ik ben daar heel vroeg begonnen. Ik heb me daar verdiept in alle afdelingen. De wetten zelf, voor ondernemers, loonbelasting en omzetbelasting, daar heb ik alle toetsen van gehaald. Dus ik heb tijdelijk op die afdeling gewerkt. Daarna ben ik bij de IT afdeling terechtgekomen, om te studeren zeg maar.

Je afstuderen van het HBO heb je ook daar gedaan? Ja.

Hoe woon je? Woon je nog in Eindhoven? Nee, ik woon nog bij mijn ouders.

Je forenst? Ja.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan reizen? Als ik met het openbaar vervoer ga anderhalf uur. Maar ik heb toevallig een klasgenoot ook uit Uden, Desi, en ik rij elke dag met haar mee.

Heb je nog dingen buiten de universiteit? Hobbies? Ik vind eigenlijk wel heel veel dingen leuk. Als vrienden bellen om iets te gaan doen, dan sta ik daar altijd voor open.

Het is niet zo dat je lid bent van een club of zo? Nee, niet meer. Dat is heel lang geleden (lacht), nee tegenwoordig heb ik het toch wel druk met werk en school en af en toe mijn vriendinnen. Niet iets speciaals.

Is de studie zwaar? Wat je er in de eerste maand van ziet. Nou zwaar is een groot woord. Het is veel theorie, waar je veel voor moet lezen, je voor moet verdiepen. Dat kost allemaal tijd. Maar of het echt zwaar is daar durf ik nog een antwoord op te geven.

Zijn er nu al vakken die je leuk vindt? Ik vind ze allemaal wel okee. Wat ik wel merk is dat er hier wel meer serieuze mensen in de klas zitten. Als je kijkt naar het HBO dan is het toch best vaak onrustig, zo van "dat doe ik dan wel, of dat komt wel goed". Het is dan echt wel een beetje onrustig in de klas, dat iedereen een beetje zit te ouwehoeren. Hier is het toch wel serieuzer.

Er zit niet een vak tussen, zo van "dat had van mij niet gehoeven"? Hoeveel vakken hebben jullie? Vijf. Nee, ik ben niet zo moeilijk.

Dan heb ik hier nog, dat had ik bij Carsten ook: wat voor computer heb je? Ik heb een Sony VAIO.

Een laptop? Ja.

En die sleep je op en neer? Nee, die staat gewoon thuis. Dat heb ik op het HBO wel een paar keer gedaan, maar ik ben niet zo'n fan van mijn laptop mee te sjouwen.

Met Windows? Ja.

Dit was mijn lijstje vragen. Heb je zelf nog iets dat je wil vertellen? Nou, ik had het er dus met Desi over dat het hier wel veel serieuzer was, en waar dat eigenlijk aan zou liggen. Maar wij denken toch wel dat heel veel mensen nu zelf de studie moeten gaan betalen, dat ze daardoor denken "als ik het nou niet haal, dan moet ik straks weer gaan betalen" en dat mensen daar geen zin in hebben. Ik denk dat dat wel de grootste reden is dat het hier niet zo onrustig is in de klas.

Heb je verder met de andere studenten contact? Vrienden gemaakt? Nog niet. Ik kende al wel drie mensen, twee van mijn vooropleiding. Die kent dan weer iemand van het dorp. En een paar mensen uit Uden.

Want ben je samen met andere mensen van je studie hierhaan gegaan? Twee anderen: Joost en Aziz. En Aziz kent weer Zlatko. En ik ken weer Desi en Kevin.

Hoe wist je dat Desi hier ook terecht was gekomen? Die heb ik hier leren kennen. Ik had een tijdje geleden bij de Hema in Uden gewerkt, en Uden is een klein dorp, dus je ziet mensen wel. Dus ik zag haar en ze kwam me heel bekend voor, dus ik wist wel dat ze uit Uden kwam. Zodoende, zeg maar.

Nou, zullen we het hier bij laten? Ja, prima.

(Als het interview al voorbij is besef ik dat ik een belangrijke vraag niet gesteld heb, dus ik zet de recorder weer aan:) Nog over het feit dat je een meisje bent. Hoe is het om als meisje tussen toch voornamelijk jongens te zitten? Nou, ik ben dat eigenlijk wel gewend. Vanaf de MBO al, en de HBO, en ik heb er nooit moeite mee gehad, en het altijd naar mijn zin gehad. Vorig jaar hadden we een hele leuke klas, en daarvoor ook.

Mensen doen gewoon? Ja. Ik ben niet terughoudend, wat dat betreft ben ik heel sociaal. Nee, nooit problemen mee gehad, altijd leuk en gezellig.

Dus geen reden om het vak niet te leren. Nee, nee absoluut niet.